Restriktiv lungesykdom | ResMed Norge

Restriktiv lungesykdom

Les mer om symptomer på restriktiv lungesykdom og behandlingsalternativer.

Hva er restriktiv lungesykdom?

Brystveggen er livsviktig for den mekaniske pustingen. Det inkluderer benstrukturer (ribben, ryggrad, brystben), respiratoriske muskler (organene i kroppen din som hjelper deg med å puste) og nerver som forbinder sentralnervesystemet ditt til de respiratoriske musklene. Hvis du har en restriktiv lungesykdom, er det sannsynlig at pustingen din er begrenset, og at du har en langvarig respiratorisk svikt. De vanligste restriktive lungesykdommene som fører til respiratorisk svikt er torakoplastikk, skoliose og/eller kyfoskoliose.

Symptomer på respirasjonssvikt omfatter:

  • Dyspné (kortpustethet under aktivitet)
  • Ortopné (kortpustethet i liggende stilling)
  • Perifert ødem (opphovning i bein eller ankler)
  • Gjentatte brystinfeksjoner
  • Hodepine på morgenen
  • Trøtthet
  • Dårlig søvnkvalitet
  • Tap av appetitt

Hvorfor er behandling viktig?

Fordi restriktiv lungesykdom påvirker området rundt beinstrukturen, respirasjonsmusklene og nervene, har du kanskje ikke muskelstyrken til å puste selv. Som du kan tenke deg, hvis du ikke puster ordentlig om dagen, får du ikke energi til å gjøre mange av de tingene du liker å gjøre. Og det at du ikke kan puste ordentlig om natten forhindrer kroppen din fra å kunne utføre dens livsviktige funksjoner, og lade opp til neste dag.

Det er viktig at du starter behandlingen med en ventilator som legen eller behandlingsstedet ditt mener passer for deg. Å behandle puste- og søvnproblemene forårsaket av brystvegglidelsen din kan utgjøre en enorm forskjell for livskvaliteten din. Når du får pustestøtte forbedres pustekvaliteten, og du kan kjenne effekten ved at formen din blir bedre.

Behandlingsalternativer for restriktiv lungesykdom

ResMed har utviklet behandlingsapparater og ventilatorer designet for å behandle luftveislidelser relatert til restriktiv lungesykdom, slik at du føler deg bedre om dagen, sover bedre om natten og får mest mulig ut av livet.

Målet med all ventilasjonsbehandling er å støtte luftveiene slik at du ikke trenger å jobbe så hardt for å puste. Dette kan gjøres enten invasivt eller ikke-invasivt.

restrictive-lung-disease-patient-NIV