Testing og diagnose | ResMed Norge

Testing og diagnose for søvnapné

«Med riktig diagnose og behandling er det enkelt å behandle de fleste søvnlidelser,» sier dr. Wesley E. Fleming ved Sleep Center Orange County.

Komme i gang: hvordan bli testet for søvnapné

Trinn 1

Hvis du har søvnproblemer, snorker eller har mistanke om at du har søvnapné eller en respiratorisk lidelse, er det viktig å ta tegnene på alvor og følge disse to enkle trinnene:

Gjenkjenn symptomene dine

Ta en nettbasert søvnvurdering: det er en enkel måte å sjekke om symptomene dine sannsynligvis er forårsaket av obstruktiv søvnapné.

Snakk med fastlegen din om å få en søvnregistrering, enten en test på søvnlaboratorium over natten (kjent som en polysomnografi eller PSG) eller en søvnundersøkelse for hjemmebruk (RPG). I Norge er undersøkelse i hjemmet mest utbredt.

Forstå de kliniske søvntestalternativene

Trinn 2

Hvis du er redd for at du kan ha søvnapné, må du besøke fastlegen og snakke om symptomene. Fastlegen vil foreskrive en søvntest hvis det er mistanke om at du kan ha søvnapné eller en annen søvnrelatert lidelse. Med riktig diagnose bør du motta riktig behandling, og helsen bør forbedres.

 • Test i søvnlaboratorium (PSG)

Om det er mistanke om andre søvnforstyrrelser som ikke er relatert til søvnapné, kan man få tilbud om PSG. På et søvnlaboratorium eller sykehus vil klinisk personal plassere sensorer på kroppen for å overvåke søvnen. Med din tillatelse kan personalet også ønske å filme søvnstudien for å få mer innsikt i søvnatferden.

Dette er for å vurdere uvanlige bevegelser i søvnen (som å snakke og gå i søvne) og nattlige anfall. Under denne typen studie vil du måtte bli på institusjonen over natten, så det er en god idé å ta med alt du trenger for din vanlige søvnrutine, deriblant pyjamas og toalettsaker.

Søvntesting i hjemmet (RPG, ofte kalt søvnregistrering) 

Dette er den vanligste måten å diagnostisere søvnapné på i Norge. En søvntest i hjemmet (RPG) minner om oppsettet på et søvnlaboratorium eller sykehus, men du får i tillegg den behagelige fordelen med å kunne gjennomføre den hjemme hos deg selv. Før en søvnstudienatt hjemme hos deg selv vil en søvnkliniker vise deg hvordan du setter på sensorene og monitorene, og hvordan du bruker registreringsapparatet om natten.

Den natten du har planlagt søvntesten, skal du følge normale kveldsrutiner, gjøre deg klar for natten, feste alt utstyr slik du ble vist, og starte registreringen. Om morgenen skal du fjerne alt som tidligere vist, og levere registreringsapparatet tilbake til søvnlaboratoriet eller sykehuset.

 

Hvor alvorlig er søvnapneen?

Mild søvnapné
Hvis du opplever 5 til 14 pustestopp per time med søvn.

Moderat søvnapné
Hvis du opplever 15–30 pustestopp per time med søvn.

Alvorlig søvnapné
Hvis du opplever > 30 pustestopp per time med søvn.

Hva skjer om jeg får en diagnose?

Hvis det viser seg at du diagnostiseres med søvnapné, er det viktigste å ikke bekymre seg: Søvnapné kan behandles. Spesialistlegen vil trolig foreskrive CPAP-behandlingfor å hjelpe deg med å få en hel natt med sunn søvn. Hvis søvnapneen er mild eller moderat, kan du få skrevet ut en søvnapnéskinne (MRD), f.eks. Narval-apparatet. Du kan også bli oppfordret til å gjøre livsstilsendringer, f.eks. gå ned i vekt eller kutte ned på alkohol.

Hvis du blir fortalt at du ikke har søvnapné, men fortsetter å ha dårlig søvn eller søvnapnésymptomer, må du snakke med fastlegen. Du kan også sjekke ut våre tips om sunne søvnvane.

 

Vanlige medisinske termer du kan se om søvntesting eller i testresultatene

 • Apné: Dette er når du slutter å puste mens du sover. For obstruktiv søvnapné er det når luftveiene blokkeres helt i minst 10 sekunder, og hindrer at luft kommer ned i lungene. 
 • Hypopné: En reduksjon i luftstrøm på 30 % eller mer i minst 10 sekunder samt et 3 % (4 % for Medicare-retningslinjer) eller større fall i blodoksygennivået.
 • Apné-hypopné-indeks (AHI): måler antallet apné- og hypopnéhendelser som forekommer per time søvn, og brukes til å beregne alvorlighetsgraden av søvnapné. For voksne antyder 5–15 hendelser mild søvnapné, 15–30 hendelser antyder moderat søvnapné, og mer enn 30 hendelser antyder alvorlig søvnapné.2
 • Søvnregistrering i hjemmet: en enkel og praktisk måte å screene for søvnlidelser som søvnapné hjemme på ditt eget soverom. En søvnundersøkelse i hjemmet brukes som et enklere alternativ til en laboratoriebasert PSG-søvnstudie.
 • Søvnstudie med polysomnografi (PSG): en detaljert søvnanalyse som måler blodoksygennivåer, puls, hjernebølger, øyebevegelse, osv. PSG-søvnstudier gjennomføres vanligvis i et søvnlaboratorium og bruker teknikker som EEG, EMG og EOG (se nedenfor).
 • Elektroencefalogram (EEG): en registrering av elektriske forskjeller i eller mellom forskjellige hjerneregioner. Hjernebølger endres vesentlig under forskjellige søvnfaser. Ved å måle hjernebølger kan søvneksperter forstå søvnmønstrene og identifisere forstyrret søvn. 
 • Elektromyogram (EMG): en registrering av elektrisk aktivitet fra muskelsystemet. Muskulær aktivitet og spenning har en tendens til å være forskjellig under forskjellige søvnfaser. EMG brukes til å forstå kvaliteten på og mengden søvn og kan også brukes til å diagnostisere periodiske benbevegelser under søvn.
 • Elektrookulogram (EOG): en registrering av elektrisk aktivitet i øyet. EOG sporer øyestilling og -bevegelse under søvn. Ufrivillige øyebevegelser kan endres vesentlig mellom søvnfaser, slik at en EOG kan måle hvor mye tid en person bruker i forskjellige faser. 
 • Respirasjonsforstyrrelsesindeks (RDI): måler antallet respirasjonsforstyrrelser som forekommer per time med søvn. Det er ikke ulikt AHI, men inkluderer respirasjonsrelaterte oppvåkninger (RERA-er). RERA-er er søvnavbrudd som ikke oppfyller kriteriene for å bli klassifisert som apneer og hypopneer.3

Vil behandling hjelpe?

Behandling av søvnapneen vil hjelpe deg med å sove bedre og forbedre energinivået og allmennhelsen.4 Før du aner ordet av det, vil du igjen føle deg på topp igjen, hver dag!

Nick deler sitt inspirerende perspektiv på hvordan søvnapnébehandling har endret livet hans, og hvorfor det er viktig å få kontroll over helsen.

Referanser

 1. Berry, R.B., et al., Rules for scoring respiratory events in sleep: update of the 2007 AASM Manual for the Scoring of Sleep and Associated Events. Deliberations of the Sleep Apnea Definitions Task Force of the American Academy of Sleep Medicine. J Clin Sleep Med, 2012. 8(5): p. 597-619.
 2. Osman, A.M., et al., Obstructive sleep apnea: current perspectives. Nat Sci Sleep, 2018. 10: p. 21-34.
 3. Iber, C., Ancoli-Israel, S., Chesson, A., and Quan, S.F. for the American Academy of Sleep Medicine, The AASM Scoring Manual for Scoring of Sleep and Associated Events: Rules, Terminology and Specifications. American Academy of Sleep Medicine, 2007. 1st Ed (Westchester, Illinois).

4. Campos-Rodriguez, F., et al., Continuous Positive Airway Pressure Improves Quality of Life in Women with Obstructive Sleep Apnea. A Randomized Controlled Trial. Am J Respir Crit Care Med, 2016. 194(10): p. 1286-1294.