Behandling med riktig CPAP-maske | ResMed Norge

Starte behandling med riktig CPAP-maske

Du vil få en bedre behandlingsopplevelse med riktig CPAP-maske. Men hvordan kan du velge riktig alternativ blant de mange maskestilene og -størrelsene som finnes?

Hvilke typer masker er tilgjengelig? Hva er forskjellen mellom dem?

Det er tre hovedtyper maske: helmasker, nesemasker og neseputer. Og to typer utforming: luftslange under nesen eller på hodet. Riktig maske vil føles behagelig, passe behovene du har med din livsstil, og gi en flott forsegling for effektiv behandling.

Hvordan skjønner jeg hvilken maskestil som er best for meg?

Masketypen som passer, vil avhenge mye av personlige behov og preferanser. Vi anbefaler å be ditt behandlingssted om råd, og prøve på masker i forskjellige stiler for å se hvilken som er mest behagelig. Det er viktig å velge en maske som er behagelig for å sikre regelmessig bruk. Når du velger en maske, bør du: 

 • tenke gjennom anatomien i ansiktet, ansiktshår, om du bruker briller eller er klaustrofobisk, om du liker å lese eller se på tv mens du bruke masken, osv. 
 • snakke med andre maskebrukere 
 • lese maskeanmeldelser på nettet
 • tenke gjennom hvilken sovestilling du foretrekker, og om du sover urolig og rører mye på deg i sengen
 • huske å velge en helmaske hvis du har tendens til å puste gjennom munnen 

Sensitiv hud? Irritasjon? Røde merker? Vi kan hjelpe.

Våre maskeputer er fremstilt av silikon. Det er et hypoallergent materiale som brukes i medisinske apparater. Ekte allergiske reaksjoner overfor silikon er ekstremt sjeldent. Noen opplever hudirritasjon, trykksår eller blemmer når de bruker maske, men dette skyldes vanligvis noe annet.

Hvis du opplever sårhet eller irritasjon, kan det skyldes følgende:

 • Hodestroppene er for løse eller for stramme. Prøv å rejustere stroppene: Masken bør sitte så løst som mulig samtidig som den fortsatt forsegler.
 • Masken sitter dårlig fordi typen ikke egner seg eller masken har feil størrelse. Les maskens brukerveiledning for råd om tilpasning, eller be legen om anbefalinger på andre modeller og varianter.
 • Masken er slitt. Inspiser maskeputen og rammen for tegn på slitasje, stivhet, sprekker eller brudd, og bytt deler som ikke er i god stand.
 • Masken er tilsmusset: Silikon kan ta opp forurensninger som oljer, svette, smuss og kremer fra huden, og langvarig kontakt med disse forurensningene kan irritere huden.

Hvis du vil prøve vår helmaske med skumpute, AirTouch F20, kan du besøke produktsiden nå.

Hva er riktig måte å tilpasse en maske på?

Din utstyrsleverandør eller søvnlege bør ha hjulpet deg å tilpasse masken riktig da du startet behandling. Merk at brukerveiledningen for masken også inneholder utfyllende tilpasningsanvisninger. Generelt vil disse faktorene påvirke tilpasningen:

cpap-masks-position

Stilling

En maskes passform avhenger i høy grad av stillingen: En maske som sitter godt når du sitter, passer kanskje ikke like godt når du ligger. Dette er fordi ansiktsmusklene våre endrer seg når vi ligger, og slapper av enda mer når vi sover. Det er alltid best å tilpasse masken mens du er i sovestilling: Enten du sover i en seng uten puter eller i en liggestol, bør du tilpasse masken i din vanlige sovestilling.

cpap-masks-size

Størrelse 

Hvis du bare får en god forsegling ved å stramme masken til det er ubehagelig, kan det hende du har feil størrelse på masken. Merk at ulike masker kan ha forskjellig størrelse. Snakk med utstyrsleverandør eller søvnspesialist for å få riktig maskestørrelse.

fit-cpap-mask-headgear

Hodestropp

Masken bør sitte så løst som mulig samtidig som den fortsatt forsegler. Hvis du føler at hodestroppen er for løs eller for stram, bør du prøve å rejustere den eller bytte hodestroppen hvis den er gammel eller slitt.

Hvis du sliter med å tilpasse masken, finner du anvisninger i maskens brukerveiledning, eller du kan snakke med lege eller utstyrsleverandør.

Hvis masken er riktig montert, men fortsatt føles ubehagelig, trenger du kanskje en annen type maske. ResMed tilbyr helmasker, nesemasker og neseputemasker. Du vil se at noen masketyper og modeller kan passe deg bedre enn andre.

Ofte stilte spørsmål

Det kan ta litt tid å finne ut hvilken maske som er best for deg.

Å ta den beslutningen kan avhenge av hvordan du puster under behandling. Puster du for eksempel gjennom munnen i stedet for nesen, eller har du tendens til å få tett nese?

Hvis du vet at du ikke har problemer med å puste gjennom nesen når du bruker maske, bør du kunne bruke en nesemaske eller neseputemaske.

Hvis du puster gjennom munnen, kan du prøve en helmaske eller bruke en hakestropp for å hindre at munnen åpner seg mens du sover.

 

Munnlekkasje forekommer hvis du sover med munnen åpen, og luft «lekker» ut av munnen under behandling.

Hvis du åpner munnen mens du sover, kan det enten være fordi det er en vane, eller fordi nesen er tett. Munnlekkasje kan være svært ubehagelig og gi deg munntørrhet. (Det er også svært støyete. Hvis det ikke vekker deg, kan det vekke sengepartneren din.)

Hvis det skjer nå og da, kan du kanskje stoppe det ved å bruke en hakestropp til å holde munnen lukket, eller ved hjelp av en fukter for å hindre at nesen blir blokkert.

Hvis du ofte opplever munnlekkasje, må du kanskje bruke helmaske, som dekker både nesen og munnen. Så selv om du puster gjennom munnen mens du sover, lekker det ikke ut luft.

Målet med å få en god masketilpasning er for å oppnå en stabil forsegling (slik at luft ikke lekker ut), uten at det går utover komforten.

Hvis det kommer luft ut av masken (maskelekkasje) eller munnen (munnlekkasje), opplever du ikke alle fordelene med behandling.

Den beste måten å få en god forsegling på er å tilpasning masken før du kobler til slangen eller slår på behandlingsapparatet. Hvis du setter på masken med lufttrykket slått på, kan maskeputen bli krøllete eller vridd, noe som kan forårsake «lekkasjer».

Krøller i maskeputen kan være små og vanskelige å kjenne, og de fleste reagerer gjerne ved å stramme masken for mye for å få en god forsegling. Det kan være svært ubehagelig. Overstramming av masken kan også føre til lekkasjer og bør derfor unngås.

Straks masken er riktig plassert på ansiktet, slår du på luftstrømmen. Du kan måtte gjøre mindre justeringer med apparatet slått på for å sikre at du fortsatt har en god forsegling.

Det er normalt å bruke litt tid på å sette på masken riktig første gang. Du kan bruke et speil eller be noen kontrollere om maskeputen sitter riktig.

Uriktig tilpasning forårsaker mange av problemene folk har med masker. Hver masketype har en spesifikk tilpasningssekvens, så det er best å følge fremgangsmåten beskrevet i brukerveiledningen eller videoer.

Jo mer du kan venne deg til masken, desto bedre. Øv på å sette den på, ta den av og løsne den fra slangen i løpet av dagen, slik at du føler deg trygg på å gjøre det om natten.

Det er viktig å innse at du ikke forventes å vite hvordan du tilpasser masken perfekt første gang. Det tar tid å perfeksjonere, og etter hvert som du blir vant til masken, finner du en måte å tilpasse den på som fungerer bra for deg.

Og husk: Hvis du sliter med å tilpasse masken, er sykepleieren der for å hjelpe deg med å løse eventuelle problemer.

Kontakt dem også hvis du synes det er vanskelig å få en god forsegling. Kanskje har du feil maske eller feil størrelse.

Målet er å oppnå en god masketilpasning – ikke for løs og ikke for stram.

Det er vanskelig å få en god forsegling og behagelig passform hvis du har feil maskestørrelse.

Hvis du har problemer med masken, må du kontrollere brukerveiledningen for å sikre at du setter den riktig på. Se også etter folder.

Mange passer mer enn én størrelse. Så hvis masken fortsatt slipper ut luft (særlig rundt neseryggen på en nese- eller helmaske), kan det være verdt å prøve en annen maskestørrelse.

Ikke anta at hvis du er mann, så trenger du en stor maskestørrelse, og hvis du er kvinne, så trenger du en liten maskestørrelse. Maskestørrelsen avhenger av nøkkelmålinger av ansiktet ditt.

Hvis masken lager «rapelyder», har du sannsynligvis en lekkasje. Maskene som sitter best, kan fortsatt ha noen mindre lekkasjer, men det bør generelt være minimal lekkasje fra alle andre steder enn ventilen. Du kan håndtere små lekkasjer ved å jobbe med tilpasningsteknikken din.

Hvis du ofte våkner opp med rødhet eller merker på huden, kan du prøve å justere masken slik at du får en god forsegling, men med mindre trykk på ansiktet.

Hvis det ikke fungerer, her er noen tips du kan prøve:

 • Kontroller at du har riktig maskestørrelse.
 • Myke omslag for hodestroppene som fungerer som et ekstra forsvar mot ansiktsmerker
 • Bruk Gecko-neseryggpolstring for å legge inn et lag med polstring mellom maskeputen og huden
 • Hvis du bruker en nesemaske eller neseputemaske, kan du veksle mellom å bruke nesemasken (som dekker nesen) og neseputemasken (som sitter ved inngangen til neseborene). Dette kan lette trykket på forskjellige deler av ansiktet.
 • Hvis du bruker hel- eller nesemaske, kan du prøve AirTouch-maskeputen av minneskum

Se brukerveiledningen for feilsøkingstips som kan bidra til å løse problemer med ansiktsmerker. Hvis du har prøvd alt og fortsatt har røde merker i ansiktet, må du kontakte lege eller utstyrsleverandør.

Det er viktig å rengjøre masken i samsvar med retningslinjene i brukerveiledningen, slik at du kan få mest mulig ut av utstyret og i siste instans behandlingen.

Noen har også tendens til å holde seg til sine gamle produkter i stedet for å prøve nye.

Hvis det er deg, er det mulig du går glipp av vesentlige forbedringer og løsninger på dine behandlingsutfordringer. I ResMed er vi opptatt av å forbedre produktene våre hele tiden. Vi utstyrer dem derfor med funksjoner som sørger for behandling og komfort.

Oppdag når og hvordan du rengjør og bytter masken.

 

Drag i slangen er når slangen drar i masken og påvirker forseglingen, slik at det kan forekomme lekkasjer.

Hvis du ikke skjønner hva som skjer, kan det hende du strammer masken av feil grunner og forårsaker flere lekkasjer.

Mange masker er utviklet for å klare en viss grad av slangetrekking. Med apparatet slått på drar du forsiktig i slangen for å finne ut hvordan slangetrekkingen føles.

Rull litt rundt i sengen for å se om slangen gir deg nok plass til å bevege deg, og hvor mye slange du faktisk trenger. De fleste maskene har lengre tilgjengelig slange hvis du trenger det.

Klar for å starte opp og fortsette med søvnapnébehandling?

Den kostnadsfrie e-boken er full av informasjon som hjelper deg:

 • Lære om behandling med kontinuerlig positivt luftveistrykk (CPAP) og behandling med søvnapnéskinne (SAS)
 • Sette deg inn i hvordan du bruker behandlingsutstyret riktig og løse vanlige problemer

Fyll ut skjemaet for å motta e-boken

Vennligst svar på spørsmålet ovenfor.

Når du klikker på “Send meg e-boken”, gir du samtidig ResMed ditt samtykke til behandling av personopplysningene dine ved behandling av forespørselen. Du finner mer informasjon om hvordan ResMed behandler personopplysninger, i vår personvernerklæringen.

Referanse:

 1. ResMed external 14-day clinical study of 23 ResMed patients, conducted between 30/05/2018 – 22/06/2018. Data on file; ID A4387859.