Rengjøring av masker | ResMed Norge

Rengjøring av masker

For å opprettholde god kvalitet på behandlingen og gi pasientene dine en behagelig opplevelse, er det viktig at CPAP- eller ventilasjonsmasken rengjøres og skiftes ut regelmessig. Oppdag hvorfor og hvordan.

Hvorfor er det viktig at pasientene dine rengjør masken sin?

Hver gang pasientene dine bruker maskene sine, avsetter huden deres fett rundt forseglingen. Over tid kan ansamlingen av ansiktsfett føre til raskere slitasje av pasientens maske. Masker kan også bli misfarget over tid.

Det er grunnen til at vi anbefaler at pasientene dine rengjør masken regelmessig for å sikre optimal behandling.

Hvordan skal pasientene mine rengjøre maskene sine?

Henvis pasientene dine til brukerveiledningen for masken for detaljerte instruksjoner om rengjøring av masken. Generelt sett gjelder følgende rengjøringsanvisninger for de fleste maskene:

Pasientene skal hver dag eller etter hver gangs bruk:

Hver uke skal pasientene:

Merk

Hvis noen komponent i systemet er synlig forringet (har sprekker, misfarging, revner osv.) eller den fremdeles er uren etter rengjøring, skal komponenten skiftes.

Vi anbefaler at pasientene dine bruker naturlige eller rene produkter/løsninger til å rengjøre masken sin, siden restdunster fra kunstige rengjøringsmidler kan innåndes hvis de ikke skylles veldig grundig.

Utskifting av maske

Hvorfor og hvor ofte skal pasientene skifte CPAP-maskeputen?

Som hvilket som helst klesplagg eller tilbehør slites maskeputene ut over tid. Det er større sannsynlighet for at en gammel maske lekker, siden eldre hodestropper kan miste elastisitet, noe som fører til overstramming og ubehag. Det å bruke en maske som er i god stand hjelper pasienten med å få komfortabel, effektiv behandling hver natt.

Levetiden til en maskepute avhenger av diverse faktorer, for eksempel hvor ofte pasienten har den på, hudtype (tørr, fet osv.) og hvor ofte masken rengjøres.

cpap-maskepute-bytte-resmed

Siden utskiftingsplanen for masken er unik for hver enkelt pasient og masketype, anbefaler vi på det sterkeste at pasienter inspiserer masken sin i henhold til rengjørings- og vedlikeholdsrutinene skissert i brukerveiledningen som følger med masken. Den inneholder retningslinjer som hjelper deg og pasienten din med å inspisere, vurdere og skifte ut de forskjellige maskedelene.

Hvordan kan jeg fastslå at det er tid for utskifting?

Hvis du oppdager synlig skade eller slitasje på en systemkomponent (sprekker, oppskraping, misfarging, opprevne deler eller skade på puten osv.), må komponenten kasseres og skiftes ut.

Hvis pasienten har helmaske på (f.eks. AirFit™ F10, Quattro™ Air) og ventilen er skadd, forvrengt eller revnet, skal kneleddet skiftes ut. Masken skal ikke brukes hvis ventilen er skadet, siden den ikke vil kunne utføre sikkerhetsfunksjonen.

cpap-mask-replacement-resmed

Generelt sett kan det være på tide for pasienten å skifte ut masken eller noen av delene hvis:

  • Pasienten må stramme stoppene veldig ofte
  • Masken kjennes stiv, snarere enn myk og elastisk
  • Pasienten synes at behandlingen kan være mindre effektiv enn vanlig
  • Maskeputen er glatt selv etter at den er rengjort
  • Maskeputen er ikke lenger klar og gjennomsiktig
  • Maskeputen og rammen utviser tegn til slitasje, stivhet, sprekker eller brudd

Fordi utskiftingsplanen er spesifikk for hver maske og pasient, anbefaler vi på det sterkeste at du leser brukerveiledningen for masken for detaljert informasjon.

FAQ masker

Hvordan kan jeg gjøre pasientens maske mer komfortabel?

En maske som passer godt er mer komfortabel, enklere å ha på og gir bedre behandlingseffekt

 

Hvor ofte bør pasienten rengjøre masken?

Vi anbefaler at pasientene dine rengjører maskene regelmessig for å sikre optimal behandling …

 

Hvordan skal jeg desinfisere og sterilisere maskene?

ResMed har anbefalt og validert prosedyrer i samsvar med ISO17664 for desinfisering og sterilisering av masker …