Tips for bedre søvn | ResMed Norge

Gode vaner for sunn søvn

Søvn er avgjørende for helsen. Ønsker du å slutte å snorke eller helt enkelt få bedre søvn så du har mer energi i løpet av dagen? Uansett målet er det viktig å utvikle positive søvnvaner. Her er våre beste søvntips for å bidra til at å du får en fredelig natt og en uthvilt da.

Sju tips for bedre søvn

Bli aktiv

Jo mer aktiv du er i løpet av dagen, desto mer sannsynlig er det at du vil klare å slappe av og sovne om kvelden. Selv om du ikke er av den sporty typen, kan du få litt trim ved å velge trappene eller gå til arbeid.

Slå av apparatene

Logg av minst én time før sengetid. Blått lys fra elektroniske enheter som telefoner, nettbrett og bærbare PC-er stimulerer hjernen. Prøv å slappe av med en bok eller litt musikk og et varmt bad i stedet.

Følg en søvnplan

Et viktig tips for bedre søvn: Legg deg til samme tid hver kveld. Prøv å holde den samme planen både i uken og helgene.

Unngå koffein

 Ikke alle er like, men det tar generelt 3–5 timer for kroppen å bryte ned koffein. Tell seks timer bakover fra planlagt leggetid, og bytt til koffeinfri drikker. Du vil takke deg selv senere!

Se på vekten din

Dessverre er overvekt en stor risikofaktor for snorking og søvnapné. Dårlig søvn gjør det også lettere å gå opp i vekt og vanskeligere å gå ned i vekt.

Gjør soverommet til et fristed

En behagelig madrass og støttende puter. Tykke gardiner eller blendingsgardiner. Ingen påminnelser om arbeid. Deilig sengetøy. Gjør soverommet om til et fredelig fristed, og det bør bli enklere å sovne og få bedre søvn hele natten.

Unngå alkohol

Også små mengder alkohol før leggetid kan forårsake dårlig søvnkvalitet og våkenhet senere på natten.1 Drikking kan også gjøre normal snorking om til obstruktiv søvnapné.2 Mindre alkohol bør føre til bedre søvn og kan også hjelpe deg med å bli kvitt snorkingen.

Hva er fordelene med søvn?

Søvn bidrar til å holde deg frisk fordi det gir kroppen sjansen til å 

  • lege skadde celler 
  • styrke immunsystemet 
  • hente seg inn etter dagens aktiviteter 
  • lade opp hjertet og hjerte- og karsystemet til neste dag 
fordeler-med-søvn-resmed

Alt om søvn, snorking og søvnlidelser

Vil du gjerne sove bedre? Plages du av snorking? Denne gratis e-boken er full av informasjon som hjelper deg å lære mer om søvn, snorking og søvnlidelser. Den er utviklet for å gi deg informasjonen du trenger for å iverksette tiltak som hjelper.

Søvn, snorking og søvnlidelser
ResMed-e-bok-1-søvn-snorking-forside
Får du nok søvn?
ResMed-e-bok-1-søvn-snorking-forhåndsvisning-a
7 tips for å sove bedre
ResMed-e-bok-1-søvn-snorking-forhåndsvisning-a

Referanser:

  1. Thakkar et al. Alcohol disrupts sleep homeostasis. Alcohol 2015; 49(4).
  2. Scanlan et al. Effect of moderate alcohol upon obstructive sleep apnoea. Eur Respir J. 2000; 16.
  3. Sleep-disordered breathing affects 34% of men and 17% of women aged between 30-70 Peppard et al. Increased Prevalence of Sleep-Disordered Breathing in Adults. Am J Epidemiol. 2013 (5.17).