Starte CPAP-behandling for søvnapné | ResMed Norge

Starte CPAP-behandling for søvnapné

Hvis du har vært diagnostisert med søvnapné, er du kanskje bekymret for helsen eller for å starte CPAP-behandling. Prøv å la være å bekymre deg: Søvnapnébehandling er en viktig investering i helsen, og det finnes mye hjelp å få. La oss sette i gang!

Hva er fordelene med CPAP-behandling?

Fordelene med effektiv CPAP-behandling for søvnapné er blant annet bedre humør1, mer energi om dagen2 og en lavere risiko for ulykker3. Husk: For å oppleve fordelene bør du bruke CPAP-apparatet hver natt, i så mange timer som mulig4.

fordeler-med-søvn-resmed

Hva er et CPAP-apparat?

airsense-11-apap-søvnapné-apparat-nattbord

CPAP representerer kontinuerlig positivt luftveistrykk, som er en behandling som vanligvis brukes for å behandle søvnapné. APAP- og bilevel-apparater ser like ut, men bruker forskjellige behandlingsalgoritmer. Alle disse apparatene leverer luft gjennom slange og i en maske for å holde luftveiene åpne mens du sover og hjelpe deg med å få en god natts hvile.

De tre typene apparat for obstruktiv søvnapné

sovnapne-global-apap-automatisk-trykkjustering-ikon

Automatisk trykkjustering

Et APAP-apparat har automatisk trykkjustering. Det justerer luftstrømmens trykknivå som leveres gjennom hele natten.

AirSense 11 AutoSet
AirSense 10 AutoSet
AirSense 10 AutoSet for henne

sovnapne-global-bilevel-to-lufttrykk-ikon

To lufttrykk

Et bilevel-apparat har to trykknivåinnstillinger: et høyere trykk for når du puster inn, og et lavere trykk for når du puster ut. Det er utviklet for å forbedre pustekomforten for personer som har problemer med å venne seg til luftstrømtrykket.

AirCurve 10 VAuto

sovnapne-global-fly-ikon

Reisevennlig

Bærbare CPAP-apparater har mange av de samme fordelene som et tradisjonelt apparat, men er mer praktisk siden de er mye mindre. ResMeds AirMini er verdens minste CPAP.* Den veier bare 300 g og er dimensjonert til å passe i håndflaten.

AirMini bærbar CPAP

Følg PAP-behandlingen med myAir™-appen

Ville det ikke være motiverende om du så at du gjorde fremskritt med PAP-behandlingen din?

myAir kan motivere deg til å etterleve behandlingen5 ved å gi deg innsikt i hva som går bra, og hjelpe deg med å løse mindre problemer. Prøv myAir-appen fra ResMed, utviklet for Air10TM og AirSense 11TM PAP-behandlingsapparater**.

Hvilken CPAP-maske bør jeg velge?

Masken er en virkelig viktig del av CPAP-utstyr.

En maske som sitter dårlig, føles ubehagelig eller er upraktisk, kan gjøre behandlingen mindre effektiv og hindre deg i å oppleve fordelene med behandling. Ta deg tid til å finne riktig CPAP-maske for deg, og ikke vær redd for å be fastlege eller sykepleier om hjelp til å prøve ut forskjellige alternativer.

Være behagelig

Slik at du liker å bruke den natt etter natt

Ha god passform

Slik at luft ikke lekker ut og reduserer kvaliteten på behandlingen

Være stabil

Slik at den ikke forskyver seg hvis du beveger deg i søvne

Være enkel å sette på og ta av

Særlig hvis du må stå opp ofte i løpet av natten

Tilpasse til din livsstil

Slik at du kan lese, bruke briller, prate eller kose med partneren din hvis du vil

Være behagelig

Slik at du liker å bruke den natt etter natt

Ha god passform

Slik at luft ikke lekker ut og reduserer kvaliteten på behandlingen

Være stabil

Slik at den ikke forskyver seg hvis du beveger deg i søvne

Være enkel å sette på og ta av

Særlig hvis du må stå opp ofte i løpet av natten

Tilpasse til din livsstil

Slik at du kan lese, bruke briller, prate eller kose med partneren din hvis du vil

Hva gjør jeg hvis jeg sliter med å tilpasse meg CPAP-behandling?

Noen streve med å tilpasse seg CPAP-behandling. Det er en vesentlig livsstilsendring. Ta tiden til hjelp for å bli vant til behandlingen, og ikke gi opp. Regelmessig bruk av søvnapnébehandling hver natt kan være svært positivt for din helse og velferd.Her er våre forslag til hvordan opplevelsen kan bli litt enklere:

Optimaliser opplevelsen

Oppdag hvordan du kan gjøre CPAP-behandlingen mer praktisk og mer «deg». Praktisk tilbehør, reiseløsninger og dessuten små ting som en annen type maskestropp kan utgjøre en forskjell.

Besøk hjelpsiden vår

Hvis du sliter med et spesifikt problem, kan du jo besøke hjelpsidene våre for å se om du kan finne en løsning.

Be om hjelp

Legen eller søvnterapeuten din kan kanskje justere apparatet eller masken, slik at de blir mer behagelige. Finn din lokale søvnklinikk. De vil sannsynligvis være glad for å bidra til at du justerer utstyret og får mest mulig ut av behandlingen.

Spør om en søvnapnéskinne

Hvis CPAP rett og slett ikke er noe for deg, kan du be legen om en effektiv alternativ behandling som Narval-søvnapnéskinnen.
Les mer om behandling med søvnapnéskinne her.

Klar for å starte opp og fortsette med søvnapnébehandling?

Den kostnadsfrie e-boken er full av informasjon som hjelper deg:

  • Lære om behandling med kontinuerlig positivt luftveistrykk (CPAP) og behandling med søvnapnéskinne (SAS)
  • Sette deg inn i hvordan du bruker behandlingsutstyret riktig og løse vanlige problemer

Fyll ut skjemaet for å motta e-boken

Vennligst svar på spørsmålet ovenfor.

Når du klikker på “Send meg e-boken”, gir du samtidig ResMed ditt samtykke til behandling av personopplysningene dine ved behandling av forespørselen. Du finner mer informasjon om hvordan ResMed behandler personopplysninger, i vår personvernerklæringen.

I brukerveiledningen finner du relevant informasjon om advarsler og forholdsregler som må tas hensyn til før og under bruken av produktet.

* Pr. 18. mars 2021. 136 mm (B) x 84 mm (D) x 52 mm (H), 450 cm³.

** myAir er kompatibel med ResMed AirSense 10- og 11-apparater og AirCurve 10-apparater med innebygd trådløs tilkobling. myAir er ikke tilgjengelig i alle land. Noen myAir-funksjoner er bare tilgjengelige i myAir-appen. Noen funksjoner i myAir-appen er eksklusive for brukere AirSense 11-apparater.

References:

  1. McEvoy, R.D., et al., CPAP for Prevention of Cardiovascular Events in Obstructive Sleep Apnea. N Engl J Med, 2016. 375(10): p. 919-31.
  2. Wimms, A.J., et al., Continuous positive airway pressure versus standard care for the treatment of people with mild obstructive sleep apnoea (MERGE): a multicentre, randomised controlled trial. Lancet Respir Med, 2019.
  3. Findley L, Smith C, Hooper J, Dineen M, Suratt PM. Treatment with nasal CPAP decreases automobile accidents in patients with sleep apnea. Am J Respir Crit Care Med 2000;161: 857-9.
  1. Weaver, T.E. and R.R. Grunstein, Adherence to continuous positive airway pressure therapy: the challenge to effective treatment. Proc Am Thorac Soc, 2008. 5(2): p. 173-8
  2. Price Waterhouse Coopers. Empowering the sleep apnoea patient. En ResMed-sponset studie av hvordan myAir-brukere gjør det bedre. 2016.