Alt om søvnapné | ResMed

Alt om søvnapné

Hvis du har obstruktiv søvnapné, er du definitivt ikke alene. Ifølge den siste vitenskapelige forskningen1 er mer enn 936 millioner mennesker over hele verden rammet. Dette oppsiktsvekkende høye tallet, som ble publisert i verdens ledende tidsskrift for respirasjonshelse, er nesten ti ganger større enn Verdens helseorganisasjons estimat i 2007 på over 100 millioner.

«Mer enn 85 % av pasienter med søvnapné er ikke diagnostisert»

Forklarer lege Carlos M. Nunez, medforfatter av studien og ResMeds medisinske direktør.  

«Dette øker risikoen for arbeidsulykker og trafikkulykker, og kan bidra til andre betydelige helseproblemer, som hypertensjon, hjerte- og karsykdommer eller til og med dårlig glukosekontroll for diabetespasienter. Vi kjenner risikoen, og nå vet vi størrelsen på problemet. Håndteringen starter med screening av pasienter vi vet har høy risiko.»  

Søvnapné er en vanlig lidelse som betyr at du slutter å puste mens du sover. Men hvem rammes av søvnapné og hvorfor?

En enkel søvnvurdering kan starte deg på en reise til bedre søvn og mer energi på dagen. Ta vår gratis nettbaserte vurdering for å finne ut om søvnproblemene dine kanskje kan være symptomer på ubehandlet søvnapné.

Søvnapné kan forårsake en rekke alvorlige helseproblemer. Lær hvorfor det er viktig å behandle søvnapné for å beskytte helse og livskvalitet.

Hvis du tror du er i faresonen for søvnapné, bør du teste deg. Og hvis du diagnostiseres med søvnapné, trenger du ikke å bekymre deg: Behandling er ukomplisert og kan dramatisk forbedre livskvaliteten.

Søvnapné er enkelt å behandle. Men hva inngår i behandlingen? Hvordan fungerer CPAP? Hva er alternativene? Vi forklarer faktaene for å hjelpe deg med å få en vellykket behandling og en god natts søvn.

Effektiv behandling for søvnapné kan snu livet på hodet. I videoene våre ser du ekte personer som forklarer fordelene med CPAP-behandling.

Hvorfor er obstruktiv søvnapné for det meste udiagnostisert?

Mer enn 80 % av tilfeller med obstruktiv søvnapné er i dag ikke diagnostisert. Millioner av mennesker vet ikke at de er rammet.2 De vil gjentatte ganger slutte å puste i 10 sekunder eller mer i løpet av natten, og brått våkne for å unngå kvelning før syklusen starter igjen. Den forstyrrende syklusen forårsaker kronisk søvnmangel, men de fleste husker ikke at de våknet. I stedet antar de at de er trette fordi de er stresset eller blir eldre. Eller de ender opp med å bli feildiagnostisert med søvnløshet, migrene, kronisk tretthet eller andre lidelser.

Referanser:

  1. Benjafield et al. Estimation of the global prevalence and burden of obstructive sleep apnoea: a literature-based analysis. Lancet Respiratory Medicine http://dx.doi.org/10.1016/S2213-2600(19)30198-5.
  2. Young T, Evans L, Finn L, Patta M. Estimation of the clinically diagnosed proportion of sleep apnoea syndrome in middle-aged men and women. Sleep 1997; 20: 705-706.