Når bør jeg bytte CPAP-masken? | ResMed Norge

Når bør jeg bytte CPAP-maske?

For å få kvalitetsmessig behandling og en behagelig opplevelse er det viktig å bytte ut masken og komponentene regelmessig. Vi har svart på noen vanlig stilte spørsmål nedenfor. Brukerveiledningen for masken inneholder også informasjon om bytte.

De 3 fremste årsakene til å bytte ut CPAP-maske regelmessig

Sov lenger 

CPAP-bruker som regelmessig fornyer utstyret sitt, får en 24 % økning i hvor mange timer de sover hver natt mens de er på behandling.1 

Sov bedre og føl deg bedre2 

De fleste CPAP-brukere som regelmessig fornyer utstyret sitt, sier at de sover bedre og har et mer positivt syn på livet.2 

Få mest mulig ut av CPAP-behandlingen

CPAP-brukere som regelmessig fornyer utstyret sitt, har dobbelt så stor sannsynlighet for å holde oversikten over og fortsette søvnapnébehandlingen i det lange løp.1 

Hvorfor og hvor ofte bør jeg skaffe en ny CPAP-maskepute?

Som alle klesplagg eller tilbehør blir maskeputen slitt over tid. En gammel maske har større sannsynlighet for å lekke, mens en gammel hodestropp kan bli mindre elastisk og begynne å stramme for mye og bli ubehagelig. Med en maske som er i god stand, opplever du behagelig, effektiv behandling.

Levetiden til en maskepute avhenger av forskjellige faktorer, f.eks. hvor mye du bruker masken, hudtype (tørr, fettete, osv.), og hvor ofte du rengjør den.

cpap-maskepute-bytte-resmed

Hvordan skjønner jeg at det er på tide å bytte?

Hvis en del av systemet viser tegn på forringelse (krakelering, misfarging, revner, skade på maskeputen osv.), bør du kassere og bytte komponenten. 

Hvis du bruker helmaske og merker at ventilen er skadet, forvrengt eller opprevet, bør du bytte kneleddet. Masken skal ikke brukes hvis ventilen er skadet, siden den da ikke kan utføre sikkerhetsfunksjonen. 

Siden intervallet for bytte av maske er unikt for deg og din masketype, anbefaler vi på det sterkeste å lese maskens brukerveiledning for å få mer informasjon. 

Generelt kan det være på tide å bytte masken eller noen av komponentene ut hvis: 

  • du må stramme stroppene svært ofte
  • masken føles stiv, i stedet for myk og ettergivende
  • du føler at behandlingen kan være mindre effektiv enn vanlig
  • maskeputen er glatt også etter at den er rengjort
  • en klar maskepute ikke lenger er klar og gjennomsiktig
  • maskeputen og rammen viser tegn på slitasje, stivhet, sprekker eller knekker

 

Kan jeg kjøpe reservedeler?

Ja. Alle ResMeds maskekomponenter, inkludert maskeputer og nye maskesystemer, kan kjøpes separat. Du kan kjøpe komplett maske eller reservedeler til maskeni nettbutikken vår.

 

Enkle tiltak for å få en bedre PAP-opplevelse

Skulle du ønske PAP-behandling var enklere eller mer behagelig? Har du spørsmål om rengjøring og vedlikehold av utstyret? Vår gratis e-bok er full av ideer og råd som kan hjelpe deg å få en mer behagelig PAP-opplevelse.

Få mest mulig ut av CPAP-behandlingen
ResMed-e-bok-4-pågående-CPAP-behandling-forside
Hvordan kan du gjøre behandlingen mer komfortabel?
ResMed-e-bok-4-pågående-CPAP-behandling-forhåndsvisning-a
Vedlikehold av PAP-utstyret
ResMed-e-bok-4-pågående-CPAP-behandling-forhåndsvisning-b

Referanser 

  1. Survey conducted for ResMed by third party market research firm (June 2013 & April 2015). Frequent resuppliers are defined as: those who receive replacement masks or parts for their mask at least every 3 months.
  1. Benjafield A et al., “Positive airway pressure (PAP) therapy compliance on a resupply program: A retrospective analysis,” American Journal of Respiratory and critical care medicine (April 2018): 197.