Venne seg til behandling
Hvor lang tid tar det å venne seg til å bruke behandlingsutstyret? Noen venner seg raskt til det. For andre kan det ta litt lengre tid. Uansett trenger du ikke å engste deg, og du bør lese videre om ting som kan gjøre prosessen enklere.
Det er viktig å opprette gode vaner, være positiv og øve for å venne seg til å bruke behandlingsutstyret. Det lønner seg også å ta seg tid til å fokusere på komforten. Her er noen teknikker som kan hjelpe deg å komme godt i gang.
Puste mot luftstrømmen
I PAP-behandling brukes trykksatt luft for å holde luftveiene åpne. Det er antakelig en ny følelse, men det er noe det fint går an å venne seg til. Begynn med å prøve å slappe av når du puster: Pust slik du pleier å gjøre når du er våken. Du kan deretter trene på å puste ved å bruke apparatet på dagtid, for eksempel når du slapper av eller ser på TV. Husk at kroppen automatisk vil puste ut mot luftstrømmen når du sover.
Snakk med behandlende lege hvis du har trent og fremdeles synes det er vanskelig å puste mot luftstrømmen. Kanskje du blir anbefalt å bruke et:
- ResMed-apparat med AutoRamp-funksjon: hjelper deg skånsomt inn i behandlingsøkten ved å øke trykket gradvis fra et lavt starttrykk til fullt behandlingstrykk. AutoRamp kan stilles på lavt trykk til du har sovnet, noe som kan være nyttig hvis du sliter med å sovne under behandlingen.
- ResMed-apparat med SmartStart™-funksjon: med SmartStart trenger du ikke å trykke på startknappen. I stedet begynner behandlingen når du tar på masken og puster inn, noe som kan hjelpe deg skånsomt inn i behandlingen og venne deg til å puste med masken på.
- ResMed-apparat med EPR™-funksjon (avlasting av utåndingstrykk): EPR reduserer trykket noe ved utpust og bidrar til at pustingen føles jevnere og mer naturlig.
- ResMed AutoSet™-apparat: AutoSet-algoritmen justerer automatisk trykket du mottar gjennom natten, slik at det bare økes hvis eller når du trenger det.
Forstå apparatstøyen
Hvis utstyret er støyende, kan det hende at enkelte deler ikke er ordentlig tilkoblet. Det kan føre til at luft lekker ut og forårsaker støy. Som regel kan du finne ut hvor støyen/lekkasjen kommer fra: apparatet, fukteren, slangen eller masken.
Sjekk at alt er riktig tilkoblet, og hør etter om støyen endres. Du finner anvisninger for tilpasning og oppsett i brukerveiledningen til masken og/eller apparatet.
Når du bør be om hjelp

Hvis du har god maskeforsegling og bruker PAP-behandlingsutstyret regelmessig, bør du begynne å merke fordelene i dagliglivet. Avtal en kontroll hos din behandlende lege hvis:
- symptomene på søvnapné vedvarer
- du føler deg dårligere enn da du begynte med behandlingen
- du synes det er vanskelig å puste ut mot luftstrømmen
- du føler at behandlingen bare ikke fungerer