Hvordan og når bør jeg rengjøre CPAP-masken?| ResMed

Hvordan og når bør jeg rengjøre CPAP-masken?

En ren CPAP-maske vil vare lenger og bør gi bedre forsegling. Den vil også gi deg en friskere, mer behagelig behandlingsopplevelse. Brukerveiledningen for masken inneholder utfyllende rengjøringsanvisninger, men vi har også svart på noen ofte stilte spørsmål nedenfor. Vi håper du synes de er nyttige!

Hvor ofte bør jeg rengjøre masken og hodestroppen? 

Du bør rengjøre masken hver dag, eller etter hver gangs bruk. Du bør rengjøre hodestroppen hver uke.

Du bør håndvaske masken og hodestroppen ved å gni den forsiktig i varmt vann (ca. 30 °C) med mildt oppvaskmiddel. Skyll alle komponenter godt i rent vann og la dem lufttørke, men unngå direkte sollys. Du finner mer informasjon i maskens brukerveiledning, eller i avsnittet nedenfor. Lær mer om bruken av Ozone-enheter med ResMed-produkter.

Tips: Hvordan bør jeg rengjøre masken min?

Brukerveiledningen for masken inneholder mer informasjon om rengjøring av din maskemodell. Følgende rengjøringsanvisning gjelder for de fleste masker:

Hver dag, eller etter hver gangs bruk

Demontere maskekomponentene (se brukerveiledningen for masken hvis du trenger anvisninger). Hvis du bruker en neseputemaske, bør du demontere putene fra rammen. 

Bløtlegg og håndvask de separerte maskekomponentene grundig  (unntatt hodestropp og myke omslag) ved å gni den forsiktig i varmt vann (ca. 30 °C) med mildt oppvaskmiddel. Ansiktsfett og -olje må fjernes fra puten etter bruk for å sikre best mulig maskeforsegling. Dette gjelder ikke for AirTouch F20. 

Bruk en myk børste til å rengjøre ventilen eller roterende deler som kneleddet, svivelringen eller kuleleddet som må rengjøres. 

Kontroller hver komponent og vask om nødvendig på nytt til du ser at komponentene er rene. 

Skyll alle komponentene godt i rent vann og la dem lufttørke, men unngå direkte sollys. 

Monter masken når alle komponenter, inkludert ventilen, er tørre (se brukerveiledningen for masken hvis du trenger anvisninger).  

Hver uke

 

Håndvask hodestroppen, inkludert de myke omslagene hvis disse utgjør del av masken. 

Skyll godt, klem hodestroppen for å fjerne overskytende vann, og la lufttørke. Unngå direkte sollys. 

 

Merk at hodestroppen kan vaskes uten å bli demontert, og at fargestoffet i hodestroppen kan kjøre under den første vasken. Hvis en komponent fortsatt er uren etter rengjøring, eller hvis du merker synlig forringelse av en systemkomponent (krakelering, misfarging, revner, osv.), må du bytte komponenten. 

Du kan også bruke våtservietter for rengjøring av CPAP-maskersom er særlig praktisk spesielt når du er på farten. Disse serviettene i 100 % bomull er en hurtig, enkel og praktisk måte å rengjøre masken på.

Bruk av ozonapparater sammen med ResMed-produkter

Kan jeg kjøpe reservedeler?

Ja. Alle ResMeds maskekomponenter, inkludert maskeputer og nye maskesystemer, kan kjøpes separat. Du kan kjøpe komplette masker eller reservedeler til masken i nettbutikken vår eller via forhandlere.

Enkle tiltak for å få en bedre PAP-opplevelse

Skulle du ønske PAP-behandling var enklere eller mer behagelig? Har du spørsmål om rengjøring og vedlikehold av utstyret? Vår gratis e-bok er full av ideer og råd som kan hjelpe deg å få en mer behagelig PAP-opplevelse.

Få mest mulig ut av CPAP-behandlingen
ResMed-e-bok-4-pågående-CPAP-behandling-forside
Hvordan kan du gjøre behandlingen mer komfortabel?
ResMed-e-bok-4-pågående-CPAP-behandling-forhåndsvisning-a
Vedlikehold av PAP-utstyret
ResMed-e-bok-4-pågående-CPAP-behandling-forhåndsvisning-b

Her er mer informasjon

For å få kvalitetsmessig behandling og en behagelig opplevelse er det viktig å bytte masken og komponentene regelmessig.

Les mer

Det er enkelt å bytte utstyret til CPAP-, APAP- eller Bilevel-løsningen fra ResMed, og det bidrar til å sikre effektiv søvnapnébehandling.

Les mer

Regelmessig vedlikehold og rengjøring vil holde fukteren i god stand og gi deg en friskere behandlingsopplevelse.

Les mer