Typer søvnapné | ResMed Norge

Typer søvnapné

Det er tre typer søvnapné: obstruktiv søvnapné (OSA), sentral søvnapné (CSA) og mixed eller kompleks søvnapné. Hver type har sine egne kjennetegn som muliggjør diagnose.

Obstruktiv søvnapné

Obstruktiv søvnapné (OSA) er den vanligste formen for søvnapné, og rammer mer enn tre av ti menn og nesten en av fem kvinner1. Pasienter som lider av OSA får ofte delvis eller fullstendig kollaps av øvre luftveier under søvnen.

Sentral søvnapné

Sentral søvnapné (CSA) er mindre vanlig enn OSA2. Pasienter med sentral søvnapné (CSA) har en forstyrrelse i sentralnervesystemet som innebærer at enten mislykkes respirasjonssenteret i hjernen med å trigge respirasjon, eller så overføres ikke signalet om å inspirere riktig til resten av pasientens kropp.

Mixed søvnapné

Mixed søvnapné er en kombinasjon av obstruktiv søvnapné (OSA) og sentral søvnapné (CSA). Selv om mixed søvnapné er vanligere enn CSA, er det fremdeles mindre utbredt enn OSA3.

Mer om søvnrelaterte respirasjonsforstyrrelser

Snorking kan ha en veldig ødeleggende effekt på pasientens liv. De er gjerne ikke de første til å oppdage at de har et problem. Det er som oftest personen de sover sammen med som klager.

Les mer

Det første tegnet på en søvnforstyrrelse er snorking, selv om mange pasienter ikke vil identifisere det som et tegn på noe mer alvorlig. Det er andre vanlige symptomer også.

Les mer

ResMed gir deg verktøyene for evaluering og screening av pasientene dine for obstruktiv søvnapné (OSA), samt anbefale en søvnstudie.

Les mer

Referanser:

  1. Sleep-disordered breathing affects 34% of men and 17% of women aged between 30-70. Peppard et al. Am J Epidemiol. 2013
  2. Morgenthaler TI, Kagramanov V, Hanak V, Decker PA. Complex sleep apnea syndrome: is it a unique clinical syndrome? Sleep 2006 Sep;29(9):1203-9.
  3. Mayo Clinic.”Mayo Clinic Discovers New Type Of Sleep Apnea.” ScienceDaily.