Viktige fakta om snorking | ResMed

Søvnrelaterte respirasjonsforstyrrelser (SDB)

Søvnrelaterte respirasjonsforstyrrelser (SDB) karakteriseres av unormale respirasjonsmønstre eller opphold i respirasjonen, og utilstrekkelig ventilasjon under søvn.

Noen av de vanligste typene søvnrelaterte respirasjonsforstyrrelser inkluderer øvre luftvei-motstandssyndrom (UARS) og obstruktiv søvnapné-hypopné* (OSAHS), også kjent som obstruktiv søvnapné (OSA).

Hvis pasienten din har søvnrelaterte respirasjonsforstyrrelser, lider pasienten også sannsynligvis av søvnavbrudd, trøtthet på dagtid og redusert livskvalitet. Men de er ikke alene: så mange som en av fem voksne har søvnrelaterte respirasjonsforstyrrelser.1

Lær mer om SDB

Snorking kan ha en ødeleggende effekt på pasientens liv. De er gjerne ikke de første til å oppdage at de har et problem. Det er som oftest personen de sover sammen med som klager.

 

Ett av symptomene på obstruktiv søvnapné som er lettest å gjenkjenne er snorking, selv om mange pasienter ignorerer dette tegnet eller forstår ikke at det kan være et symptom på en mer alvorlig lidelse.

Det er tre typer søvnrelaterte respirasjonsforstyrrelser: Obstruktiv søvnapné (OSA), sentral søvnapné (CSA) og blandet eller kompleks søvnapné. Hver type har sine egne kjennetegn som muliggjør diagnose.

 

Obstruktiv søvnapné (OSA) og sentral søvnapné (CSA) henger sammen med helselidelser som påvirker respirasjons-, nerve-, hjerte- og karsystemet samt det endokrine systemet.

 

ResMed gir deg verktøyene for evaluering og screening av pasientene dine for obstruktiv søvnapné (OSA), samt anbefale en søvnstudie.

Referanser:

  1. Young T, Peppard PE, Gottlieb DJ. Epidemiology of obstructive sleep apnea: a population health perspective. Am J Respir Crit Care Med 2002;165(9):1217-39.

* An apnoea refers to a pause in respiration lasting more than 10 seconds. A hypopnoea is defined as a decrease in airflow of at least 30% for 10 seconds or more, with an associated oxygen desaturation or arousal.